Monday, December 15, 2008

SÜVALEST
Greenland halibut
Reinhardtius hippoglossoides




Kõik süvalesta omadused viitavad tema lähedasele sugulusele Atlandi hiidlestaga. Sarnaneb mõneti ka Euroopa kammeljale. USA-s on selle kala nimi Greenland turbot (kammeljas), et mitte segamini ajada Pacific halibutiga, Euroopas aga Greenland halibut(hiidlest), et eristada Euroopa kammeljast (turbotist).
Max: 120 cm, 45 kg. Keskmine kala 56 cm.

Ka süvalest on küliliujuja, kelle mõlemad silmad keha paremal küljel. Vasak külg ei ole valge, pigem tumehall. Vasak silm ei asu parema kõrval, vaid on seljauime kohal „otsmikul“.
Elab P-Atlandi ja Vaikse Ookeani põhjaosa külmades vetes, sagedamini koos suurte krevetiparvedega. Traditsiooniliselt püütakse seda kala Labradori poolsaare ja Newfoundlandi piirkonnas.
Süvalest sööb väiksemaid kalu, krevette, merepõhja selgrootuid. Ise on söögiks Grööni haile, hüljestele, hiidlestale.
Süvalesta õrn, magus, valge liha rikastab oma maitsega paljude menüüde valikuid. Kala pehme liha marineerub sügavalt ja kiiresti.Kõrge rasvasisalduse tõttu on eriti just külmsuitsu süvalesta filee kõrgelt hinnatud delikatess (kuulus vene balõkk !). Jaapanis hinnatakse seda kala kui sushi ja sashimi toorainet.Põhja-Ameerikas eelistatakse süvalesta fileed , nagu teisi lapikuid kalu, süüa krabilihatäidistega wrapina või valges veinis aurutatuna, lisandiks krevetid.

100 g süvalesta fileed sisaldab:
Energiat 189 Kcal
Valgud 12,4
Rasvad 15,6
sh. küllastumata rasvhappeid 10-11 g
sh Omega3/Omega6= 10/1
K 306 mg
Na 86 mg
Vett 70,3 g
100 g kala sisaldab D-vitamiini 150%, seleeniumi 52% ööpäevasest vajadusest.

Den: almindelig hellefisk
Rus: paltus chernõi
UK : black/blue, greenland, mock halibut
Nor, Swe: bläkveite
Swe: liten/mindre hälleflundra
USA: neufoundland halibut
Ger : schwarzer heilbutt

No comments: